Nieuws

Zakelijke leningen voor studentondernemers

10 december 2020

Ondernemen is populair onder studenten. Het is voor hen een ideale manier om geld te verdienen en zelf tijd in te delen. Je hebt niets te maken met roosters van je werk en kunt op elk moment ondernemen. Daarom is het aantal student ondernemers in vergelijking met 2012 verdubbeld, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

De financiën op orde

Als je gaat starten als student ondernemer, is het belangrijk om de financiën op orde te krijgen. Niet iedere student heeft meteen tienduizenden euro’s liggen om een bedrijf te starten. Dat is gelukkig ook niet nodig, want het is namelijk mogelijk om een zakelijke lening aan te vragen. Bij een zakelijke lening voor student ondernemers krijg je in één keer de volledige lening op je bankrekening gestort. Vervolgens moet je binnen de looptijd van de zakelijke lening de volledige lening hebben afgelost.

Over de looptijd betaal je wel rente. Maar afhankelijk van de looptijd kun je de zakelijke lening over een aantal jaren uitsmeren. Zo kun je je onderneming opstarten, succesvol worden en de lening terugbetalen. Dat geldt ook als je student ondernemer bent.

Wanneer ben ik ondernemer?

Je wilt iets bijverdienen naast je studie. Dan ben je zeker niet de enige student die het plan heeft opgevat om studentondernemer te worden. De meeste studenten werken als freelancer of zzp’er in de horeca of logistiek. Maar als je een goed idee hebt en dit idee echt tot uitvoering wil brengen, is het goed mogelijk dat je een zakelijke lening nodig hebt.

Je bent ondernemer als je zelfstandig goederen of diensten levert om op die manier winst te maken. Je bent dan eigen baas en hebt meestal een KVK-nummer nodig om met andere ondernemers zaken te kunnen doen. Hiervoor betaal je inschrijfgeld; 50 euro.

Gevolgen studiefinanciering

Als je op het mbo zit of nog valt onder het oude stelsel van studiefinanciering voor hbo en universiteit, mag je niet te veel bijverdienen. De bijverdiengrens ligt op zo’n 15.000 euro voor mbo’ers en studenten die nog onder het oude stelsel van studiefinanciering een studie volgen. Als je studiefinanciering een lening is, maakt het niet uit hoeveel je hebt verdiend.

DUO controleert altijd achteraf wat je inkomsten waren in een bepaald jaar. Heb je te veel betaald, dan moet je terugbetalen. Het laatste studiejaar wordt nooit meegeteld voor bijverdiensten voor je studiefinanciering. Dan moet je in je laatste jaar ook wel in dat jaar je diploma halen.

Hoe krijg ik zo’n lening?

Je weet nu alles wat je moet weten over ondernemen als student. Als je een onderneming start, heb je geld nodig. Dit geld heb je als student niet altijd liggen. Daarom kun je bijvoorbeeld geld lenen bij familie of vrienden. Dat noemen we een onderhandse lening. Nadeel is wel dat je op moet passen met lenen bij vrienden of familie, want er kan gemakkelijk ruzie over geld ontstaan. Crowdfunding is ook een optie als je een goed en uniek idee hebt. Maar de meeste studenten lenen geld bij de bank of een andere verstrekker.

Als je als student net begonnen bent, ben je waarschijnlijk nog maar een kleine ondernemer. Je kunt dan in sommige gevallen subsidies aanvragen of deelnemen aan de sociale stimuleringsregeling van 10.000 euro als het om een sociale onderneming gaat. In de meeste gevallen kun je als student een lening voor startende ondernemingen aanvragen. Meestal moet je dan wel een bedrijfsplan schrijven om te laten zien dat je het idee echt goed doordacht hebt. Een zakelijke lening kun je gebruiken voor de aankoop van machines en materialen. Zo’n financiering heeft vast een langere vaste looptijd. De maandlasten zijn meestal vast, zodat je precies weet wat je elke maand moet betalen.

Sponsoren

Bohemian Birds